
Diyanet'te Ali Baba Formülü Tutar mı ?
Fehmi Çalmuk
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın görev süresinin 17 Eylül'de dolması, Diyanet çevrelerinde yeni başkanın kim olacağı sorusunu gündeme getirdi. 17 Eylül 2017'den beri görevde olan ve 4+4 formülüyle görevlendirilen Ali Erbaş için yeniden atanma yolları aranırken, kulislerde “icma mı kıyas mı?” tartışması başladı.
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve görevlendirmelerin zaman farkı nedeniyle ortaya çıkan bu tartışmada, Erbaş’ın görev süresinin uzatılması için hukuki formüller üzerinde duruluyor. Bazı hukukçular, görevlendirme süresinin 2028'e kadar devam etmesi gerektiğini savunurken, Diyanet içinden bazı çevreler ise 4+4 şeklindeki görevlendirme süresinin tamamlandığını öne sürüyor. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın görev süresinin sonlanması yaklaşırken, kamuoyunda merakla beklenen bir soru var: Erbaş'ın geleceği ne olacak? Bu sorunun cevabı, geçtiğimiz yıl İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin mütevelli heyetinde yaşanan sürpriz bir olayda saklı gibi görünüyor.
Kulislerde dolaşan bilgilere göre, 17 Eylül'de görevi sona erecek olan Erbaş'ın yeniden atanma ihtimali masadayken, Diyanet dışında bir "B planı" olduğu da konuşuluyor. Geçtiğimiz yıl 29 Mayıs Üniversitesi mütevelli heyetine ani bir kararla gelen Erbaş'ın burada aldığı unvan, bu iddiaları güçlendiriyor.
Mütevelli Heyeti'ndeki "Sürpriz Darbe"
Edinilen bilgilere göre, 29 Mayıs Üniversitesi'nde mütevelli heyeti başkanlığını yürüten Tayyar Altınkulaç, görevinden ayrılmaya yanaşmadı. Bu durum, yönetim kurulunda gerginliğe yol açtı. Tartışmaların ardından, yönetim kurulu, Altınkulaç'ın üzerinde Onursal Başkanlık unvanı oluşturarak, bu koltuğa Prof. Dr. Ali Erbaş'ı getirdi. Bazı çevreler, bu hamleyi Altınkulaç'a karşı yapılan "sürpriz bir yönetim kurulu darbesi" olarak yorumluyor.
Bu hamle, Ali Erbaş'ın Diyanet'teki görev süresi dolarsa ne yapacağına dair önemli bir ipucu veriyor. Eğer yeniden atanmazsa, Erbaş'ın doğrudan 29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı olarak görevine devam etmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Bu durum, Diyanet'in en üst makamında görev yapan bir ismin, görev süresinin bitiminden önce kendine yeni bir güç odağı oluşturduğu yönündeki iddiaları gündeme getiriyor.
Diyanet'in Yeni Adayları Kimler?
Ali Erbaş'ın görevden ayrılması halinde yerine geçmesi beklenen iki isim öne çıkıyor.
- Doç. Dr. Selim Argun: Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı olan Argun, 2017'den beri Hac, Umre ve Dış İlişkiler gibi önemli birimlerin koordinasyonunu yürütüyor. Türk Tarih Kurumu bilim kurulu üyeliği de yapan Argun, iyi derecede İngilizce, Fransızca ve Arapça bilmesinin yanı sıra profesyonel bir dalgıç.
- Prof. Dr. Safi Arpaguş: 2021 yılında İstanbul müftüsü olarak atanan Arpaguş, kamuoyunda tanınan popüler bir isim olarak biliniyor.
Diyanet'in geleceği, bu tartışmaların nasıl bir sonuca ulaşacağı ve Cumhurbaşkanlığı'nın bu konuda nasıl bir karar alacağı ile şekillenecek.