• Haberler
  • Pol-Analiz
  • Şara'dan Sert Mesajlar: 'DSG İki Yüzlü Davranmasın, Bölünme Hayaldir'

Şara'dan Sert Mesajlar: 'DSG İki Yüzlü Davranmasın, Bölünme Hayaldir'

Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara, İdlib'de akademisyenler, kanaat önderleri ve sivil toplum temsilcileriyle yaptığı toplantıda ülkenin kritik gündemlerine dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. El-Şara, Süveyda olaylarından tüm tarafların sorumlu tutulacağını duyurdu ve Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) 'iki yüzlü davranmayın' imasında bulundu.

DSG ile “Dörtlü Mutabakat”

Rojava meselesine de değinen El-Şara, DSG ile 10 yıl sonra ilk kez uzlaşı sağlandığını açıkladı. Bu mutabakatın sadece yerel bir anlaşma olmadığını belirterek, “Suriye, DSG, Türkiye ve Amerikalıların dahil olduğu bir taslak üzerinde mutabık kalındı. Bu dört taraf bir şey üzerinde anlaşırsa, o gerçekleşir” dedi.

El-Şara, DSG’yi sahadaki uygulamalarında çelişkili tavırlar sergilemekle eleştirerek, “Bazen müzakerelerde söylediklerine ters düşen işaretler veriyorlar” ifadelerini kullandı.

Tarihi Anlaşmanın Detayları

El-Şara ile DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında 10 Mart’ta imzalanan anlaşmaya göre, Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devlet kurumlarına entegre edilmesi öngörülüyor.

Uluslararası baskının barışçıl çözüm yönünde olduğunu belirten El-Şara, “Suriye bir karış topraktan vazgeçmeyecektir. Tüm haklar anayasada ve devletin kanununda korunacaktır” dedi.

“Bölünme Siyasi Cehalettir”

Birlik mesajı veren El-Şara, Suriye’de bölünme taleplerini “siyasi cehalet” ve “hayalperestlik” olarak niteledi. “Suriye toplumu bölünmeye uygun değil. Haritaları değiştirmek bulaşıcı etki yaratır, küresel güçler bunu istemez” ifadeleriyle ülkenin bütünlüğüne vurgu yaptı.Süveyda Krizi ve Devletin Özeleştirisi

El-Şara, Süveyda’daki krizin köklerinin Bedeviler ile Dürziler arasında 150 yıldır süregelen anlaşmazlıklara dayandığını söyledi. Devletin amacının çatışmayı bir anda çözmek değil, “çatışmayı önleyerek anlaşmazlığı yönetmek” olduğunu vurguladı.

Yaşanan ihlaller konusunda dikkat çeken bir özeleştiri yapan El-Şara, “Sadece Bedeviler değil, Dürziler de ihlallerde bulundu. Bazı güvenlik ve ordu mensuplarının da hataları oldu. Biz sorunlarımızı şeffaf biçimde çözmeye alıştık” dedi.

İsrail’in Müdahale İddiası

Şara, İsrail’in bu kaos ortamından faydalanmaya çalıştığını ve olaylara devleti zayıflatmak amacıyla doğrudan müdahil olduğunu öne sürdü. Çözüm için önceliklerini şöyle sıraladı:

Ateşkesin sağlanması,

Yerinden edilenlerin dönüşü,

Toplumsal barışın tesisi,

İhlallerin faillerinden hesap sorulması.

 

Bakmadan Geçme

Politik Adam - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0538 483 25 53
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!