- Haberler
- Reel Politik
- Erdoğan: Dost bildiklerimiz nüfus artışına karşı çıkıyor
Erdoğan: Dost bildiklerimiz nüfus artışına karşı çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen Hane İslam Eserleri Sergisi'nde katılımcıların sorularını yanıtladı. Nüfus artış hızındaki düşüşe dikkat çeken Erdoğan, 'Bu tehdidi gördük ama bir netice alamadık. Gelişme iyi değil. En yakınlarımızla sohbet ederken bile onlar nüfusun artışına karşı çıkıyor ve bu da bizi üzüyor. En dost bildiklerimiz bile nüfusun artışına karşı çıkıyor.' dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programdaki konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
Değerli misafirler, sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bu tarihi mekanda sizlerle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Biraz önce eserlerimizi tek tek gördüm, inceledim. Her biri çok titiz bir emeğin, seçkin bir üslubun meyvesi olarak bu tarihi yapıyı süslüyor. İmkanı olan herkesi sergimizi ziyaret etmeye davet ediyorum.
Değerli genç kardeşlerim, İslam sanatları hem inancımızın hem medeniyetimizin güzelliklerini göstermesi açısından çok önemli.
İstanbul kutlu fetihten sonra hat sanatının başkenti haline gelmiştir. Büyük ustalar burada dünyanın en müstesna eserlerini verdi. Bu eserler gerek İstanbul'da gerek gönül coğrafyalarında camilerimizi süsledi. Ömrünün 60 yılını hat sanatına adayan, merhum Hasan Çelebi üstadımız bu abidei şahsiyetlerden biri idi. Kuba mescidi dahil 75'in üzerinde camide Çelebi hocamızın eserleri yer aldı.
"GELENEKLİ SANATLARIMIZI ÖĞRENEN ÖĞRETEN HER BİR KARDEŞİMİZİ TEBRİK EDİYORUM"
Hat sanatı emek isteyen, sabır isteyen alanlardır. Bu sanatların yaşatılması, teknoloji ve dijital kültürün gelenekli kültürü tehdit ettiği bu dönemde çok önemlidir. Sizler sadece bu sanatları icra etmiyor aynı zamanda bu sanatın neşet ettiği tarihimize, medeniyetimize vakıf oluyorsunuz. Kadim tarihimizde özellikle oradan süzülüp gelen kültürel miras yeni nesil ile kökleşir, yaşar ve süreklilik kazanır. Sayfalara işlenen her bir şekil geçmiş ile gelecek arasında köprü oluşturuyor. Gelenekli sanatlarımızı öğrenen öğreten her bir kardeşimizi tebrik ediyorum. Sergide emeği geçen başta Albayrak Grubu olmak üzere herkese şükranlarımı sunuyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, programdaki soruları şöyle yanıtladı:
Her şeyden önce bir dedeyim, 9 torunum var. Bu da fakir için ayrı bir güzellik. En az 3 çocuk diyorum. Bu güçlü bir ailenin olmazsa olmazı. Neslimizi çoğaltmak lazım, bu neslin artması lazım. Bu arzumuz değil rabbimizin emri. Diğer toplumlara karşı ümmetimin çokluğu ile iftihar edelim diyor peygamberimiz. Bunun için de gereğinin yerine gelmesi lazım. Geçtiğimiz yılı aile yılı ilan etmiştik. Bu adım halkı Müslüman olan topluluk olarak neslimizi çoğaltalım istiyoruz.
DOST BİLDİKLERİMİZ BİLE NÜFUS ARTIŞINA KARŞI ÇIKIYOR
Bu tehdidi gördük ama bir netice alamadık. Gelişme iyi değil. En yakınlarımızla sohbet ederken bile onlar nüfusun artışına karşı çıkıyor ve bu da bizi üzüyor. En dost bildiklerimiz bile nüfusun artışına karşı çıkıyor. İnşallah bu buluşmamız nüfusun artışında yeni bir adıma vesile olur. Bizim ailede şu anda gelişme iyi. Bundan dolayı da mutluyum. Bu sabah en küçüğü ile iyi bir muhabbetim oldu. En küçüğü 2 yaşında. Onunla muhabbetimi yapıp öyle ayrıldım. O muhabbet bize ayrı bir dinçlik veriyor.
"BURALARDAKİ SAHİPLENME GELECEK NESİLLERE BİR MİRAS"
Tophane-i Amire'nin hizmete girmesi bile bizler için çok önemli. Bu tür eserler hizmete girmemiş olsaydı bugün burada böyle bir toplantı yapamayacaktık. Buradan kimler geldi kimler geçti. Buranın tabi tarihi de bizim için çok önemli. Onun için biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak bu kültür yolu etkinliklerini çok önemli görüyorum. Şu anda bu eserin girdisi ve çıktısı ile buradaki etkinliklerin ülkemizin geleceğine yönelik önemli adımları oluşturduğunu görüyorum. Ve bu eserler asla ihmal edilmemeli. Bunun hesabını veremeyiz. Bugün bir Süleymaniye'miz Sultanahmet'imiz varsa ve yaşıyorsa hala, bunlara gereken önemi vermezsek kısa süre sonra buraların yok olmaya yüz tutuğunu görürüz. 23 yıllık iktidarımızdaki restorasyonlar gerek yurt dışından gelenler gerek ülkemiz insanı için buralıları ayakta tutmamızın neticesidir. Başta Sultanahmet, Süleymaniye olmak üzere buralardaki sahiplenme gelecek nesillere bir miras. Fatih, Eyüp Sultan öyledir. Yeni eser olarak Çamlıca öyledir. Bu eserleri bizim çok diri, geleceğe taşımak için de her türlü yatırımı yapmamız gerekir.
İnşallah bizlere hediye edilen bütün eserleri Kasımpaşa'da şimdi fakirin kurduğumuz bir müzemiz var. Kuzey Deniz Saha Komutanlığı'nın restorasyonunu bitiriyoruz. Orada bütün hediyeleri orada sergileyeceğiz. Orayı da bütün halkımıza açacağız.
Gençliğinizde sanatla ilgilendiniz mi?
İlgilendim desem doğru olmaz, çünkü biz siyasetle ilgilendik.
Özellikle hat eserlerine düşkünüm. Mehmet Özçay üstadım burada. Kendilerinden özellikle bir cumhurbaşkanlığım dönemimde Kuranı Kerim yazılması arzum vardı. Bu eseri de yazdılar ve bizi mutlu ettiler. İnşallah bu da bizim dönemimizin cumhurbaşkanlığı olarak eseri olacak.
Yeni aile olacak olanlara ne tavsiye edersiniz?
Her şeyden önce bizim babalara da annelere de rabbimizin emri çerçevesi içinde Allah'ın emri sevgili habibinin sünnetine uygun hayatı yaşamalarını tavsiye ediyorum.