Erbakan, 225 Boeing Alsam Benim de Sandalyemi Tutar Trump.

Yeniden Refah Partisi (YRP) Genel Başkanı Fatih Erbakan, Meclis açılışındaki 'ittifak' fotoğrafına temkinli yaklaşırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretini ağır bir dille eleştirdi. Erbakan, ziyaretin Türkiye'nin aleyhine sonuçlandığını öne sürerek, iktidarın küresel dayatmalara karşı durma gücünü kaybettiğini iddia etti.

 "İttifak" Fotoğrafı Spontane Bir Durum"

Meclis'in açılış resepsiyonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bazı muhalefet partisi liderlerinin yan yana gelmesi, siyaset kulislerinde yeni bir ittifak veya yumuşama sinyali olarak yorumlanmıştı. YRP Genel Başkanı Fatih Erbakan, partisinin İl Başkanları Toplantısı öncesinde bu yoruma mesafeli durdu.

Erbakan, yaşanan durumu "spontane gelişen bir durum" olarak nitelendirdi ve fotoğraf karesinin aşırı yorumlanmaması gerektiğini vurguladı:

"Orada tabiri caizse spontane gelişen bir durum oluştu. Biz de oradaydık. Sayın Cumhurbaşkanı'na hayırlı olsun dileklerimizi ilettik, elini sıktık... [Diğer genel başkanlar] orada oturmayı tercih ettiler. Cumhurbaşkanı sıfatıyla bulunuyor. Dolayısıyla sanki AK Parti Genel Merkezinde Sayın Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla bulunuyormuş da orada bir araya gelmişler, görüşmüşler gibi çıkartmamak lazım. Herhangi bir ittifakın yeni bir oluşumun habercisi olduğunu zannetmiyorum."

Erbakan, bu açıklamasıyla partisinin mevcut siyasi konumunu koruduğu ve iktidar-muhalefet hattındaki olası bir yakınlaşmaya ihtiyatla yaklaştığı sinyalini verdi.

ABD Ziyaretinde Ağır Eleştiriler: “Küresel Güçlere Boyun Eğme” Suçlaması

Fatih Erbakan'ın asıl çarpıcı eleştirileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretine ve sonrasında Türkiye'de alınan kararlara odaklandı. Erbakan, ziyaretin "fevkaladenin fevkinde" geçtiği yönündeki iktidar söyleminin aksine, ABD'nin her istediğinin alındığı, Türkiye'nin ise hiçbir şey alamadığı bir tablo çizdi.

Dışişleri Nezakatini Çiğneyen "Küstahlıklar"

Erbakan, görüşme öncesindeki diplomatik teamüllere aykırı bulduğu iki olayı sert şekilde kınadı:

ABD’li yetkililerin, Erdoğan'la görüşmek için Türkiye'nin de aralarında bulunduğu liderlerin "yalvardığını" söyleyerek nezaketsizliğini gösterdiğini belirtti.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack’ın ise, Cumhurbaşkanı'na "meşruiyet verdiklerini söylemeye cüret edebildiğini" ifade etti.

Erbakan, bu "küstahlıklar" karşısında Türk tarafının sadece "İletişim Başkanlığı’nın cılız açıklamasıyla ‘durumu toparlama’ çabasından ibaret" kaldığını savundu.

Alınamayanlar ve Verilen Tavizler Listesi

YRP lideri, somut kazanımların elde edilemediği noktaları sıralarken, Türkiye'nin ABD'ye önemli tavizler verdiğini iddia etti:

Türkiye'nin AlamadıklarıTürkiye'nin Verdiği İddia Edilenler
F-16 Modernizasyonu Onayı225 adet Boeing uçağı alım anlaşması imzalandı.
F-35 Uçakları OnayıHeybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için hazırlık yapıldı.
KAAN Milli Muharip Uçağına Motor OnayıABD’den 70 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz alımı anlaşmasına varıldı.
Eskişehir’deki nadir toprak elementlerinin işletme ruhsatı ABD’ye verildi.
Dönüşte İranlı isimlerin olduğu 22 kişi ve 17 kuruluşun mal varlıkları donduruldu.

1. Dev Ticari Jest: 225 Adet Boeing Uçağı Alımı

Ziyaretin en somut ticari sonucu olarak, 225 adet Boeing uçağının alım anlaşması bizzat Cumhurbaşkanı tarafından imzalandı. Erbakan, bu devasa ticari anlaşmayı, Washington'a verilen en büyük ekonomik taviz olarak gördü ve meşhur sandalye tutma anını buna bağladı:

"ABD’nin her istediğinin olduğunu bizim ise hiç bir şey alamadığımızı görüyoruz. Ondan sonra da Sayın Cumhurbaşkanı'nın sandalyesini tuttu Trump. 225 Boeing uçağını ben alsam benim de sandalyemi tutar Trump."

2. Kültürel İmtiyaz: Heybeliada Ruhban Okulu Açıklaması

Diplomatik açıdan hassas bir konu olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için "üzerimize düşeni yapmaya hazırız" yönünde bir taahhütte bulunulduğu belirtildi. Erbakan'a göre bu, ABD'nin baskı yaptığı kültürel ve dini özgürlükler başlığında önemli bir adım atılması anlamına gelmektedir.

3. Enerji Bağımlılığı: 70 Milyar Metreküp LNG Anlaşması

Türkiye'nin enerji güvenliği ve tedarik çeşitliliği açısından kritik olan bir alanda, ABD'den 70 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgazın (LNG) alınması anlaşmasına varıldı. Erbakan, bu anlaşmanın, Türkiye'yi enerji tedarikinde ABD'ye daha bağımlı hale getireceğini savundu.

4. Milli Servet Devri: Nadir Toprak Elementleri Ruhsatı

Eskişehir’deki nadir toprak elementlerinin (yüksek teknoloji ürünleri için hayati öneme sahip stratejik madenler) işletme ruhsatının ABD’ye verilmesi, Erbakan'ın listesindeki en kritik ve en çok tepki çeken maddelerden biri oldu. Bu, milli ve stratejik kaynakların yabancı bir güce devredilmesi olarak yorumlandı.

5. Jeopolitik Uyum: İranlı Şahıs ve Kuruluşların Mal Varlıklarının Dondurulması

Ziyaretten hemen sonra atılan bir adım olarak, İranlı isimlerin olduğu 22 kişi ve 17 kuruluşun mal varlıklarının dondurulması kararı alındı. Erbakan, bu eylemin, Türkiye'nin ABD'nin İran'a yönelik yaptırım politikalarına anında uyum sağladığının en açık kanıtı olduğunu iddia etti.

Trump'ın Sandalye Detayı Üzerinden İddialı Çıkış

Ziyaretin sonunda ABD Başkanı Trump'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sandalyesini tutması olayını merkeze alan Erbakan, alaycı bir dille eleştirisinin doruğuna ulaştı:

"Şimdi artılarıyla eksileriyle düşündüğümüz zaman ABD’nin her istediğinin olduğunu bizim ise hiç bir şey alamadığımızı görüyoruz. Ondan sonra da Sayın Cumhurbaşkanı'nın sandalyesini tuttu Trump. 225 Boeing uçağını ben alsam benim de sandalyemi tutar Trump."

Erbakan, bu sonuçlar ışığında mevcut iktidarı küresel güçlere boyun eğmekle suçladı ve "AKP ve MHP koalisyonunun küresel güçlerin dayatmalarına karşı çıkmaları mümkün değildir. Bu noktada bir değişim ancak iktidarı değiştirmekle mümkündür" diyerek iktidar değişimi çağrısını yineledi.

Bakmadan Geçme

Politik Adam - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0538 483 25 53
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!