AK Partili Vekil Baklayı Ağzından Çıkardı: Terörsüz Türkiye Referanduma mı Gidiyor?
Türkiye'de son günlerde yeniden hareketlenen Terörsüz Türkiye Projesi süreci tartışmaları, dikkat çekici bir açıklamayla yeni bir boyut kazandı. AK Parti Erzurum Milletvekili Abdurrahim Fırat, PKK'nin silah bırakmasının ardından 'önemli yasal ve anayasal değişikliklerin' gündeme geleceğini açıkladı. Sürecin referanduma taşınabileceği sinyalini veren Fırat, Kürdistan Bölgesi yönetimine de tarihi bir rol düştüğünü söyledi.
Topa Barzani-Talabani de mi Giriyor?
Türkiye'de son günlerde yeniden hareketlenen Terörsüz Türkiye Projesi süreci tartışmaları, dikkat çekici bir açıklamayla yeni bir boyut kazandı. AK Parti Erzurum Milletvekili Abdurrahim Fırat, PKK'nin silah bırakmasının ardından 'önemli yasal ve anayasal değişikliklerin' gündeme geleceğini açıkladı. Sürecin referanduma taşınabileceği sinyalini veren Fırat, Kürdistan Bölgesi yönetimine de tarihi bir rol düştüğünü söyledi.
Rûdaw TV'ye konuk olan Fırat'ın sözleri, terörsüz bir Türkiye için hazırlanan yol haritasının artık yalnızca iç politikayı değil, bölgesel aktörleri de kapsadığını ortaya koydu.
Barzani ve Talabani Sürecin Neresinde?
Fırat'ın açıklamasına göre, Türkiye'nin istihbarat ve siyasi mekanizmaları, sürecin başarıya ulaşması için Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile yoğun temas halinde. MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Erbil'de Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmelere işaret eden Fırat, 'Silahsızlanma süreci Süleymaniye'de şekillenecek, Erbil bu konuda büyük destek sunacak' ifadelerini kullandı.
Bu sözler, KYB liderliğindeki Süleymaniye hattının – dolayısıyla Talabani cephesinin – de süreçte dolaylı bir pozisyon aldığını ima ediyor.
Yeni Anayasa, Yeni Dönem
AK Partili Fırat, PKK'nin silah bırakmasının ardından Türkiye'nin anayasal düzeninde değişiklikler yapılacağını açıkça dile getirdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında 11 kişilik bir komisyon kurulduğunu açıklayan Fırat, Meclis'te de 35-40 kişilik daha geniş bir anayasa komisyonunun oluşturulacağını duyurdu.
'Ekim ayı itibarıyla Meclis yeniden çalışmalarına başlayacak ve anayasa meselesi en öncelikli gündemlerden biri olacak. Hukuki ve yasal değişiklikler PKK'nin silah bırakmasından sonra hız kazanacak' dedi.
Gizlilik Vurgusu ve Referandum Sinyali
Sürecin 'gizli yürütüldüğü' eleştirilerine değinen Fırat, 'Ne kadar gizli yürütülürse o kadar çabuk sonuç alınır. Çünkü sürece zarar vermek isteyen çevreler de var' ifadeleriyle dikkat çekti.
Fırat, sürecin toplumsal desteğine dair yaptığı değerlendirmede ise referandum sinyali verdi:
'Bugün bu süreç referanduma gitse toplumun büyük çoğunluğu destek verir. Karşı çıkanların oranı yüzde 10'u geçmez. Kürtler ve Türkler bin yıldır etle tırnak gibi yaşamış. Bu sürecin başarıya ulaşması için güçlü bir irade var.'
DEM Heyeti Erdoğan'la, Ardından Öcalan'la Görüşecek
Abdurrahim Fırat'ın açıklamalarına göre, önümüzdeki günlerde DEM Parti heyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşecek. Ardından da İmralı Cezaevi'ne giderek Abdullah Öcalan ile yeni bir temas kurulacak. Bu adımların 'güven ortamı' oluşturacağını savunan Fırat, 'Bugün mümkün görünmeyen bazı adımlar, önümüzdeki bir-iki yıl içinde atılacaktır' dedi.
Süreç Hızlanıyor: Yeni Bir Eşik mi Aşılıyor?
AK Parti cephesinden gelen bu net mesajlar, kamuoyunda sürecin artık yeni ve daha somut bir evreye geçmekte olduğunu gösteriyor. Silahların susmasının ardından Türkiye'nin demokratikleşme ve anayasa değişikliği üzerinden yeni bir toplumsal sözleşmeye doğru ilerleyip ilerlemeyeceği tartışmaları yeniden alevlenmiş durumda.