ABD'nin DSG Aşkı Bitmiyor: Kongre'den 'Duygusal Destek' Var

ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Suriye'de bağımsız bir Kürdistan ya da DSG devleti kurulacağına dair hiçbir işaret olmadığını söyledi. Ancak, 'Kongre'nin DSG'ye duygusal desteği var' diyerek Washington'un tarafını da açık etti.

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve aynı zamanda Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, New York'ta düzenlenen basın toplantısında Türkiye-ABD ilişkileri, Suriye sahasındaki gelişmeler ve Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yönelik tutum hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Barrack, Rûdaw’ın Washington Temsilcisi Diyar Kurda’nın sorusu üzerine, ABD’nin DSG ve Rojava Özerk Yönetimi’ne bakışını değerlendirdi. Kürtlerin bağımsızlık taleplerine ilişkin net ifadeler kullanan Barrack, "Özgür bir Kürdistan kurulacağına dair hiçbir işaret yok. Bağımsız bir DSG devleti olacağına dair de hiçbir işaret yok. Bana göre bağımsız bir Alevi Devleti ya da bağımsız Yahudi devleti kurulacağına yönelik bir işaret yok. Var olan şey Suriye’dir" dedi.

“Amerika ulus devletlere saygı duyar, nokta”

ABD’nin rejim değiştirme politikalarından vazgeçtiğine dikkat çeken Barrack, "Ne zaman bir rejim değişikliğine girişsek, bu bizim için başarılı olmadı. Biz Esad rejimini değiştirmedik" ifadesini kullandı. ABD’nin sadece tanınmış, yasal ulus devletlerle muhatap olduğunun altını çizdi.

“Kongre’nin DSG’ye duygusal bir bağlılığı var”

Barrack’ın en dikkat çeken sözlerinden biri ise ABD Kongresi’nin DSG’ye yönelik tavrına ilişkin oldu. "Hiç şüphe yok ki, özellikle Kongre’nin DSG’ye duygusal bir desteği var" diyen Barrack, Washington’un bu yapıyı Suriye hükümetiyle entegrasyon sürecine dahil etmek istediğini belirtti.

“Bu yarışta bizim tercih ettiğimiz taraf DSG’dir”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack, Demokratik Suriye Güçleri’ne (DSG) yönelik ABD'nin tavrını açıklarken çelişkili bir mesaj verdi. Bir yandan taraf olmadıklarını savunan Barrack, diğer yandan açıkça "Bu yarışta bizim tercih ettiğimiz taraf DSG'dir" diyerek ABD’nin net pozisyonunu ortaya koydu.

Barrack, sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Biz bu konuda taraf değiliz, sadece bu müzakerelerin yapılmasını ve adil bir şekilde sunulmasını sağlamak istiyoruz. Elbette bu yarışta bizim tercih ettiğimiz bir taraf var, o da DSG'dir ve bu yol boyunca bizimle çok iyi oldular. Onlara adil davranıldığından ve eğer isterlerse sürece katılmaları için bir fırsat verildiğinden emin olmak istiyoruz. Eğer istemiyorlarsa, bu onların kararıdır. Bizim kararımız değil.”

Bu sözler, ABD’nin Suriye denkleminde resmi tarafsızlık söylemiyle sahadaki fiili tercihi arasındaki farkı bir kez daha gözler önüne serdi.

Yeni bir anayasa ve parlamenter yapı mesajı

Barrack ayrıca Suriye’nin geleceğine ilişkin iyimser mesajlar da verdi. Ülkede gelişmekte olan yeni bir yapının oluşacağını, bir anayasa ve parlamento sürecinin hayata geçeceğini vurguladı. Ancak bu sürecin tüm kesimlerin dahil olacağı bir yapıyla gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Bakmadan Geçme

Politik Adam - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0538 483 25 53
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!