• Haberler
  • Reel Politik
  • ABD'den 'Ne Kebap Yansın Ne Şiş' Taktiği: Federalizm Suriye'de İşe Yaramaz

ABD'den 'Ne Kebap Yansın Ne Şiş' Taktiği: Federalizm Suriye'de İşe Yaramaz

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye'nin başkenti Şam'da Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile yaptığı görüşmenin ardından Rûdaw'a verdiği özel röportajda dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump'a yakınlığıyla da bilinen Barrack, Suriye'de federalizmin 'işe yaramadığını' belirtti, çözümün 'tek merkezli yapı'dan geçtiğini vurguladı.ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack: 'Tek vatan, tek millet, tek ordu, tek hükümet'

DSG'ye Eleştiri: “Müzakerelerde yavaş davranıyorlar”

Barrack, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG), Suriye hükümetiyle yürüttüğü müzakerelerde ağır davrandığını söyledi. “Suriye yönetimi DSG’yi ulusal çerçeveye entegre etmeye fazlasıyla hevesli. Ancak DSG'nin bu süreci sahiplenme ve ilerletme konusundaki tutumu yavaş ve isteksiz görünüyor,” ifadelerini kullanan Barrack, Suriye için en doğru yolun Şam’dan geçtiğini belirtti.

Federalizme Kapı Kapalı: “Suriye için geçerli değil”

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun Irak’taki Kürtlere ilişkin “özerklik desteklenmeli” açıklamasına da değinen Barrack, bu yaklaşımın Suriye için geçerli olmadığını vurguladı. “Rubio’nun sözleri, bağımsız bir Kürdistan çağrısı değil; kimliğe ve kültüre saygı çağrısıdır. Federalizm Suriye’de işe yaramaz. Bu model artık bölgedeki birçok ülke için işlevsiz hale geldi,” dedi.

"Zaman daralıyor, fırsat şimdi"

Rudaw'dan Solin Muhammed Emin'in haberine göre  Suriye için uluslararası desteğin mevcut olduğunu hatırlatan Barrack, bölgenin hızla değiştiğini ve Suriye’nin bu değişime ayak uydurması gerektiğini söyledi. “Zaman daralıyor. Dünya Suriye’ye yardım etmek istiyor. Ancak kendi kendimize engel olmamalıyız. Hep birlikte uzlaşıp şu noktada birleşmeliyiz: Tek millet, tek halk, tek ordu, tek Suriye.”

Barrack’ın mesajı net: Şam dışında bir yol yok

ABD’nin Suriye politikası açısından önemli sinyaller taşıyan bu açıklamalar, federal bir model ya da yerel özerklik beklentilerinin Washington nezdinde sınırlı bir karşılık bulduğunu ortaya koyuyor. Tom Barrack’ın röportajında sık sık vurguladığı “tek” vurgusu, ABD’nin bölgede istikrarı parçalı yapılardan değil, merkezi bir yaklaşımdan beklediğinin göstergesi olarak yorumlanıyor.

 

Bakmadan Geçme

Politik Adam - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0538 483 25 53
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!