- Haberler
- Pol-Analiz
- Saadet Partisi'nde 'Kılıç' Sesleri... Kayyım Kıskacı ve Sürpriz Aday Denklemi
Saadet Partisi'nde 'Kılıç' Sesleri... Kayyım Kıskacı ve Sürpriz Aday Denklemi
Gazeteci-Yazar Fehmi Çalmuk, Saadet Partisi'nin hem yargı hem de siyaset kulislerini sarsacak 'Kılıçla İmtihanını' kaleme aldı. politikadam.com Genel Yayın Yönetmeni Çalmuk'un kulislerden derlediği bilgilere göre 11 Mayıs'taki kayyum davası ve 'gizemli aday' Haşim Kılıç denklemi, Milli Görüş'ün geleceğini belirleyecek.
Haberin Özeti
- • Saadet Partisi, 24 Kasım 2024 kongre usulsüzlükleri iddiaları yüzünden 11 Mayıs'ta kritik kayyım davasıyla karşı karşıya; karar, parti yönetimini ve seçim yeterliliğini etkileyecek.
- • Genel Başkan Mahmut Arıkan'ın "Türkiye 'Oh be' diyecek" dediği
Saadet Partisi, hem yargı koridorlarında hem de siyaset kulislerinde tarihinin en kritik sınavlarından birini veriyor. 11 Mayıs’ta Ankara 37. Asliye Hukuk Mahkemesi’nden çıkacak karar, partinin yönetim kademesini ve 2028 yol haritasını kökten değiştirebilir. Mahmut Arıkan’ın "Oh be" dedirtecek aday vaadinin ardında ise tanıdık bir isim var: Haşim Kılıç.
Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan’ın "Türkiye 'Oh be' diyecek" diyerek müjdelediği Cumhurbaşkanı adayı hamlesi öncesinde, partiyi hukuki bir kıskaç kuşatmış durumda. Fehmi Çalmuk, bugün yayınlanan analizinde, Saadet Partisi’nin adliye koridorlarından Çankaya hesaplarına uzanan zorlu sürecini tüm detaylarıyla ortaya koydu.
11 Mayıs Saat 11.00: Kayyum Kararı Kapıda
Ankara 37. Asliye Hukuk Mahkemesi, 24 Kasım 2024’te gerçekleşen 9. Olağan Kongre’deki usulsüzlük iddialarını karara bağlamaya hazırlanıyor. Van Eski İl Başkanı Mehmet Necip Yavuzer ve arkadaşlarının açtığı davada, parti yönetimine Davut Açıkgöz, Sedat Tarhan ve akademisyen Kenan Karagüzel’in kayyum olarak atanması talep ediliyor.
Haberin öne çıkan çarpıcı detayları ise şöyle:
Delege Krizi: Kongrede oy kullanan 1026 delegeden 789’unun delegelik vasfının düştüğü iddia ediliyor.
Münfesih Teşkilatlar: Ankara, İstanbul ve Gaziantep gibi 49 il ve 750 ilçenin yasal sürede kongre yapmadığı, bu nedenle büyük kongre delegelerinin geçersiz olduğu öne sürülüyor.
İstanbul Farkı: İstanbul delegelerinin sayısının, kanuni orandan 29 kişi fazla olduğu iddialar arasında.
Stratejik Hatalar ve "Okçular Tepesi"
Hukuki çevreler, YSK’dan mahkemeye gelen yazıların iddiaları destekler nitelikte olduğunu belirtiyor. Teşkilat Başkanı Mahmut Arıkan ve Temel Karamollaoğlu döneminde olağanüstü kongrenin ertelenmesi gibi stratejik hamlelerin partiye faturası ağır olabilir. Davacı tarafın ifadesiyle "Okçular Tepesi’ni terk etmeyen üç kişi" tarafından açılan bu dava, partinin seçimlere girme yeterliliğini dahi etkileyebilir.
İkinci İmtihan: Adaylık Denklemi ve Haşim Kılıç
Saadet Partisi’ndeki "Kılıç" imtihanı sadece mahkemeyle sınırlı değil. Mahmut Arıkan’ın işaret ettiği gizemli Cumhurbaşkanı adayının, Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Haşim Kılıç olduğu iddia ediliyor.
Daha önce Temel Karamollaoğlu döneminde de ismi gündeme gelen ancak son anda Kemal Kılıçdaroğlu lehine vazgeçilen Haşim Kılıç, şimdilerde Beşir Atalay ve Hüseyin Çelik gibi isimlerle "Demokrasi Buluşmaları" trafiği yürütüyor. Kılıç’ın adaylık dosyasının ise DEVA Partisi mutfağında hazırlandığı, partinin kuruluş aşamasındaki "genel başkanlık" anketlerinde Kılıç’ın son ikiye kalan isimlerden biri olduğu hatırlatılıyor.
Abdullah Gül Faktörü ve Vekalet Savaşları
Siyasetin yeniden şekillendiği bu süreçte, Abdullah Gül’ün "moderasyon" rolü dikkat çekiyor. Siyaseti ima yoluyla sürdürme sanatında usta olan Gül’ün, 28 Şubat’tan bu yana her siyasi kavşakta olduğu gibi bu denklemde de belirleyici olduğu vurgulanıyor. Hayrünnisa Gül’ün meşhur "intifada" çıkışının, bugün farklı senaryolarla ancak aynı hedefle sahnelendiği analiz ediliyor.
Mahşerin Yeni Atlıları mı?
Türk siyaseti, 30 yıldır aynı aktörlerin çevrelediği bir atmosferde nefes alıyor. Saadet Partisi’nin 11 Mayıs’taki "hukuki kılıç" sınavı ve ardından gelecek "Haşim Kılıç" hamlesi, mahşerin yeni dört atlısını mı ortaya çıkaracak, yoksa mevcut sistemin restorasyonu mu olacak?
Gelişmeleri yakından takip eden politikadam.com, Ankara’nın kalbindeki bu satranç hamlelerini aktarmaya devam edecek.Gazeteci Fehmi Çalmuk’un "Saadet’in Kılıçla İmtihanı" başlıklı analizinin tam metnine politikadam.com üzerinden ulaşabilirsiniz.

